Een van de meest leuke dingen om te doen met stempels is werken met transparantie. Vandaag deel ik twee stempeltips om te werken met transparantie. 

Waarom werken met transparantie? 
Transparantie kan je stempelafdrukken diepte geven en het brengt gelaagdheid aan in je afdrukken. Hierdoor worden afdrukken interessanter. 

Je kunt transparantie krijgen door het soort inkt dat je gebruikt of door de stempel vaker dan 1 keer af te stempelen.

Ik gebruik meestal Memento inkt of Versafine Clair wanneer ik werk met transparantie. 

Wil je meer weten over verschillende soorten inkt? Lees dan hier mijn blog over verschillende soorten stempelinkt.

Bij dit patroon van herfstbladeren zie je de onderliggende bladeren duidelijk doorschijnen. Ook lichtere kleuren schijnen door donkerdere kleuren heen, dit heeft te maken met de transparantie van de inkt. 

Transparantie met Pigmentinkt

 

De tweede manier waarop je transparantie kan gebruiken in je stempelafdrukken is door een stempel meerdere keren af te drukken zonder opnieuw in te inkten. 

 

Dit werkt goed bij stempels uit twee delen zoals de boom hiernaast. Door op deze manier te werken met transparantie kan je daarnaast ook met maar één kleur werken en toch een interessante afdruk maken. Voor deze techniek gebruik ik pigment inkt bijvoorbeeld Versafine Clair, Versafine of Versacolor.

 

Inkt op waterbasis is vaak na de eerste afdruk niet meer zo duidelijk te zien omdat het papier de meeste inkt heeft opgezogen. Bij pigment inkt daarentegen kan je de stempel meerdere keren afdrukken voor de stempel geen inkt meer geeft. 

 

Vaak zie je dat bepaalde stukken van je stempel meer inkt hebben afgegeven dan andere waardoor er naast transparantie ook structuur ontstaat in je afdruk.

Ook deze techniek is zeker de moeite waard om eens mee te experimenteren. 

 

Stempeltips met Memento inkt

Ik gebruik Memento inkt van het merk Tsukineko om gelaagdheid aan te brengen in mijn afdrukken.  Bovendien is deze inkt ook heel geschikt om twee kleuren te mengen.

Deze inkt is op waterbasis, hierdoor is hij snel droog en trekt snel in het papier. Wanneer je met een andere kleur over je eerste afdruk heen stempelt schijnt de onderste kleur erdoor heen.

Je kunt dit goed zien bij het ijsje hierboven, de kleuren schijnen door en maken zo samen andere kleuren. 

Bij het patroon van herfstbladeren geeft het weer een ander effect, het lijkt alsof er meerdere lagen zijn in het patroon.

Memento inkt is verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren. Het is echt de moeite waard om hier eens mee te gaan spelen en te zien wat er ontstaat. 

 

 

Ik hoop dat je iets aan mijn stempeltips over transparantie hebt gehad en ik ben benieuwd of je ze gaat uitproberen. 

Heb je zelf misschien nog een techniek die je gebruikt voor het krijgen van transparantie in je afdrukken? Het zou tof zijn als je ze hieronder deelt in de reacties!

Ik deel op mijn blog regelmatig stempeltips maar ook op mijn Instagram pagina @stamp_a_day of @Maruga.nl deel ik regelmatig tips en weetjes over het maken van stempels.

See you next time!

 

Pin It on Pinterest