Beginnen met tekenen kan best lastig zijn. In mijn blog ik kan (niet) tekenen vertel ik hier over. Toch kan je bijna alles tekenen als je begint met basisvormen en veel oefenen. Hoe? Ik vertel je er meer over in deze blog.

Tekenen is kijken

Om te tekenen moet je eerst beginnen met kijken. Vaak denken we al te weten hoe iets er uit ziet als we beginnen met tekenen. Maar het zal je verbazen hoe je hersenen je soms voor de gek kunnen houden.  Daarom werk ik vaak met referentie materiaal voordat ik begin met iets te tekenen. Ik gebruik zelf graag foto’s. Dat kunnen zelf genomen foto’s zijn, bijvoorbeeld als ik een bepaalde houding wil tekenen of tijdens een van mijn wandelingen een mooie boom heb gefotografeerd. Maar het kunnen ook foto’s van het internet zijn. Google image search is daar een handige hulp bij. Denk er aan dat als je referentie foto’s van het internet gebruikt er copyright op kan zitten. Probeer er dus altijd iets van jezelf van te maken en gebruik meerdere foto’s als referentie. Foto’s zonder copyright kan je bijvoorbeeld vinden bij Unsplash 

Hoe ik teken met basisvormen

Welke vormen heeft het object dat je wilt tekenen? Ieder object bestaat uit basisvormen zoals cirkels, vierkant, rechthoek, ovaal lijnen etc. Een goede manier om dit te oefenen is door het object dat je wilt tekenen over te trekken met de basisvormen.

Laten we een voorbeeld nemen. Je wilt een ijsje tekenen. Je zoekt een afbeelding van een ijsje en print deze uit of als je digitaal werkt upload je een foto in je tekenprogramma. Vervolgens trek je de belangrijkste basisvormen die je ziet over. Je begint bij de grootste vormen en gaat door tot de kleinste basisvorm. De kleine details kun je in dit stadium nog overslaan het gaat om de grote lijnen.

Stap 1: welke vormen zie ik?

Deze methode kan je toepassen bij allerlei soorten objecten. Maar we beginnen bij een object met eenvoudige vormen zodat ik gemakkelijk kan uitleggen hoe het werkt.

Kijk goed naar de foto van dit ijsje. Je kunt hierin drie basisvormen onderscheiden. Een driehoek en twee ovalen. Zoals je ziet op de afbeelding trek ik de vormen globaal over. De details maken we ons later pas druk om. Je weet nu welke vormen de basis van dit object vormen dus we kunnen verder naar stap 2.

vogel met getekende vormen erover heen
foto van een ijsje met schets ernaast

Stap 2: teken de basisvormen na

Nu teken je de vormen na. In het geval van het ijsje is dat niet zo moeilijk want de vormen zijn duidelijk te onderscheiden. Als het object dat je gaat tekenen iets gecompliceerder is kan je het overtrekken een aantal keren herhalen met verschillende foto’s zodat je echt goed begrijpt uit welke vormen je object is opgebouwd. Probeer de vormen die je tekent zo dicht mogelijk bij basis vormen te houden.

Stap 3: Maak een gedetailleerde schets

Nu je weet welke vormen je moet tekenen, begin je aan een gedetailleerde schets. In dit stadium ga je je eigen invulling geven aan je referentiefoto. Je wilt natuurlijk wel dat je tekening echt van jou wordt.

Je weet nu welke basisvormen je moet tekenen en deze vormen pas je zo aan dat ze gaan lijken op het object dat je wilt tekenen. Bij het ijsje zie je dat ik van de ovalen nu meer organische vormen heb gemaakt. Ook heb ik het patroon op het hoorntje getekend. Je kunt je fantasie gebruiken en er meer details toevoegen als je wilt. 

gedetailleerde schets ijsje

foto: Unsplash- Ian Dooley

tekening van ijsje

Stap 4: het inkleuren van je schets

Nu je helemaal tevreden bent over je schets komt (vind ik) het leukste werk. Je gaat je schets tot leven brengen met kleur!

Er zijn natuurlijk heel veel manieren om je illustratie tot leven te brengen. Je kunt verf gebruiken, potloden, markers fineliners, papier pastelkrijt, aquarelverf, stempels en ga zo maar door. Ik werk zelf het liefst digitaal op mijn iPad met Apple pencil en met het programma Procreate. Met digitaal werken kan je eigenlijk alle technieken die ik hierboven noem nabootsen en het geeft heel veel vrijheid om te werken waar je maar wilt.   

Hier laat ik je nog een aantal afbeeldingen zien van dezelfde methode met een iets meer gecompliceerd object, een vogel.

Bij stap 1 heb ik de basis vormen die ik kan onderscheiden overgetrokken. In de tweede foto zie je stap 2 en 3 samen. Eerst heb ik een schets gemaakt van de vormen zoals ik ze heb overgetrokken en daarna mijn eigen variant gemaakt door de vormen naar mijn wensen aan te passen. In de laatste stap stap 4 heb ik de vogel ingekleurd en er als het ware mijn eigen sausje over gegoten.

Als je wat langer met deze methode werkt is het op een gegeven moment niet meer nodig om de vormen over te trekken. Je ziet dan vanzelf welke basis vormen je gebruikt als je naar referentie materiaal kijkt. 

vogel met getekende vormen erover heen

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen met het tekenen van objecten met basisvormen

Ik wens je heel veel plezier met het oefenen en als je volhoudt, teken je binnen de kortste keren allerlei verschillende objecten!

Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje

Pin It on Pinterest