Ik kan niet tekenen. Dit hoor ik best vaak, bijvoorbeeld van mensen die mijn illustraties bewonderen.
Ze zeggen; maar jij kan goed tekenen dat kan ik niet, mijn eigen kinderen als ze aan een tekening beginnen en die wordt anders dan ze in gedachte hadden en ja, ik zei het zelf vroeger ook.

Ik kan misschien nog niet goed tekenen maar ik ga het wel leren!!

Iedereen kan leren tekenen. Natuurlijk het gaat de een gemakkelijker af dan de ander. Dat noemen we talent hebben. Maar ook die mensen met mega veel tekentalent hebben er heel veel uren oefening in zitten. En ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat ook als je niet mega-veel tekentalent hebt je het toch kan leren. Hoe? Gewoon gaan doen.

schetsboek met een meisje erin
Mijn eerste tekening in mijn allereerste schetsboek. Zoals je ziet klopt het van geen kant. Het duurde bij mij nog een hele tijd voordat ik besloot iedere dag te gaan tekenen.
tekening meisje dat wijst

Iedereen kan tekenen!

Oké die eerste tekeningen zijn vaak anders dan wat je in gedachte had. Zo had je het toch echt niet in je hoofd. Waarom doet dat verdoemde potlood niet wat je hersenen zeggen het te doen? Een plant, gezicht, mens of dier tekenen hoe moeilijk kan het zijn??? Best wel moeilijk als je net begint.

En nu ga ik je een geheim vertellen. Het wordt makkelijker. Jaja makkelijker…Hoe dan?

Oké niet magisch van de ene op de andere dag maar door te oefenen, iedere dag.

Klinkt simpel toch? Dat is het ook!

Pak iedere dag minimaal een kwartiertje je schetsboek erbij (of losse bladen als je een schetsboek te intimiderend vindt). Je potlood, pen of datgene waar je het liefst mee tekent.

Je gaat zitten met een lekker muziekje aan en je favoriete kopje thee of koffie erbij op een fijne plek. (zie je het al voor je dit is jouw moment helemaal voor jezelf).

En dan gewoon doen. Niet voor een ander, dan ben je binnen de kortste keren aan het oordelen dat het niet goed genoeg is. Maar gewoon voor jou, omdat je het leuk vindt om te doen! Binnen een paar weken zie je al dat je vooruitgaat.

En weet je niet wat je moet tekenen? Doe dan mee aan een teken challenge of koop een boek voor jezelf waarin tekenopdrachten staan.

Iedere dag een beetje

Begin van 2020 begon ik iedere dag een tekening te maken. Ik heb hier eerder al eens een blog over geschreven je kan het hier lezen.

Ik had de basis van het tekenen toen echt al wel onder de knie maar ik wilde leren beter op de iPad te tekenen in het programma Procreate. Door maandenlang iedere dag te tekenen in Procreate heb ik het programma en al zijn mogelijkheden nu helemaal onder controle en ja ook mijn tekenskills zijn weer met sprongen vooruit gegaan (en dat was niet eens mijn doel!!)

Dus wil je beter leren tekenen? Wacht niet maar begin gewoon, iedere dag een klein beetje.

Volgende keer vertel ik je stap voor stap hoe ik het tekenen van bijna alles wat ik wil tekenen aanpak.

Tot dan!

 

 

Pin It on Pinterest