In deze post ga ik je van alles over stempelinkt vertellen. Welke soorten ik gebruik en waarvoor ik ze gebruik. 

Verschillende soorten stempelinkt

Er zijn veel verschillende soorten stempelinkt. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke inkt gebruik je nu wanneer en welke inkt heeft een goede kwaliteit?

Ik wil je graag iets meer vertellen over de soorten inkt die ik gebruik om mijn stempels mee af te drukken. Het lijstje hier onder is lang niet volledig en andere mensen gebruiken ongetwijfeld graag andere soorten inkt maar dit zijn mijn favoriete soorten.

Voor verschillende projecten gebruik ik verschillende soorten inkt. Sommige inkt is op waterbasis en andere inkt is pigment inkt. Pigment inkt geeft een mooie diepe kleur, dekt goed en droogt over het algemeen minder snel. Inkt op waterbasis (Dey inkt) is inkt, waar de kleurstof geheel is opgelost in water. De inkt is enigszins transparant.  
Je hebt inkt dat vooral geschikt is voor papier maar ook inkt dat je kunt gebruiken op bijvoorbeeld hout, textiel of plastic. 

Voor mijn stempels gebruik ik over het algemeen stempelkussens. Mijn favoriete merk is Tsukineko, een Japans merk met goede kwaliteit inkt.
Zij hebben veel verschillende soorten in het assortiment. Bij veel van hun inkten kun je kiezen tussen een grote en kleine variant stempelkussen. 
Hieronder een rijtje van de inkt die ik het meest gebruik:

 • Versafine (Tsukineko)
 • Memento (Tsukineko)
 • Memento Luxe (Tsukineko) 
 • Versafine Clair (Tsukineko)
 • Versacraft (Tsukineko)
 • VersaColor (Tsukineko) 
 • Radiant Neon (Tsukineko)
 • Versafine (Tsukineko)
 • Stazon (Tsukineko)
 • Colorbox  Chalk inkt
 • Colorbox pigment inkt
Lees verder als je wilt weten wat de eigenschappen van deze inkten zijn, wat mijn favorieten zijn en waar ik ze voor gebruik.

Memento Luxe (pigment inkt)

Ook dit is een inkt die te gebruiken is voor meerdere ondergronden zoals de Versacraft. Deze inkt is iets minder ‘nat’ en de kleuren zijn minder intens. De Versacraft vind ik wat dat betreft mooier om mee te werken.

Memento (dey inkt)

Deze inkt is op water basis, de kleurstoffen zijn opgelost in water. Het is een hele goede inkt om te gebruiken op papier. De inkt is transparant waardoor hij geschikt is om kleuren te mengen door ze over elkaar af te drukken. Het patroon op de foto hieronder is gestempeld met Memento inkt. De inkt trekt in het papier en is daardoor minder geschikt om te gebruiken op bijvoorbeeld kaftpapier. De inktkussens zijn verkrijgbaar in grote en kleine varianten. De kleine variant heten dew drops. Deze gebruik ik bijvoorbeeld als ik een klein detail van een stempel een ander kleurtje wil geven.

Stazon

Stazon is een solvent inkt die heel kleurecht is, en ook snel droogt. Dat komt doordat de basis een snel verdampend oplosmiddel is. Deze inkt is niet giftig, maar nog permanenter dan de pigmentinkt. Omdat het zo snel droogt, is deze inkt juist weer heel goed te gebruiken op gladde oppervlakken zoals metaal, glas etc.  Als je deze inkt gebruikt, is een stempelreiniger aan te raden (kan niet schoon gemaakt worden met water) Je kunt met deze inkt je stempel afdruk inkleuren met markers of stiften op waterbasis. 

 

Radiant Neon (pigment inkt)

En tot slot wie houdt van lekkere felle kleuren moet echt Radiant Neon inkt gebruiken. Vaak ziet Neon inkt er op het stempelkussen een stuk feller uit dan op papier maar dat is bij deze inkt zeker niet het geval. Dus wil je lekker knallen dan mag deze inkt niet ontbreken in je inkt collectie.

 

 

 

Ik heb je verteld wat mijn favoriete stempelinkt is en waar ik ze het liefst voor gebruik. In mijn workshops ga ik ook altijd in op soorten stempelinkt, het gebruik ervan en waar je ze het best kunt kopen. Op mijn Instagram account @maruga.nl zie je regelmatig voorbeelden van hoe ik mijn stempelinkt gebruik.

Welke inkten gebruik jij graag? En voor welke projecten gebruik je ze het liefst? Ik ben heel benieuwd!

Colorbox (pigment inkt en chalk inkt)

Bovenaan zie je een inktkussen van Colorbox. Dit is een pigment inkt. Het dekt goed en geeft mooie diepe afdrukken in kleur. Het droogt wat minder snel dan een inkt op waterbasis. Wat verder bijzonder is aan deze inktkussens is dat je er verloop van kleur mee kunt stempelen. Je kunt ook alle kleuren er apart uithalen om mee te stempelen. Colorbox heeft ook een box met krijtinkt. Deze krijtinkt kun je gebruiken op bv hout en textiel maar heeft dan weer geen verloop. Krijtinkt ziet er mat uit als hij opdroogt. Voordeel van krijt inkt is dat het niet doorschijnend is zo kan je ook kleuren over elkaar heen drukken en blijf je de bovenste kleur wanneer deze lichter is gewoon zien.
Als een van de inkten op is haal je hem gewoon uit de doos en gooi je hem weg. De rest kun je er dan gewoon in laten zitten. Als je net begint met stempels maken in zo’n box heel handig omdat je meteen een aantal kleuren bij elkaar hebt. 

Versafine clair 

Deze inkt op oliebasis is een uitzondering onder Pigment inkten, het inktkussen is van stevig vilt met een laagje erover in plaats van sponsachtig, dit komt door de samenstelling van de inkt. Soms zie je een witte rand onder aan het kussen maar dit is normaal. Deze stempelinkt is op dit moment mijn absolute favoriet! De kleuren zijn prachtig helder en drukken heel mooi fijne details af. Op de foto zie je nog maar een klein deel van de kleuren die er beschikbaar zijn. Deze inktkussens gaan heel erg lang mee. 

Versafine (pigment inkt) 

Versafine is ook een van mijn favorieten. Het drukt net als de Versafine Clair heel goed fijne details af. Het stempelkussen is vergelijkbaar met dat van de Versafine Clair. En is ideaal voor het afdrukken van zeer gedetailleerde stempels of teksten. Deze inkt is in minder felle kleuren beschikbaar dan de Versafine Clair. Ik gebruik van deze inkt eigenlijk altijd de zwarte variant voor het afdrukken van mijn stempels. Deze inkt droogt snel, is zuurvrij, permanent en vervaagt niet. 

Versa color (pigment inkt)

Versa Color is een pigment inkt in prachtige kleuren. Ik heb er zelf niet zo heel veel van maar de kwaliteit van deze inkt is ook erg goed. De inkt blijft heel lang goed te gebruiken en droogt niet zomaar uit.

Versacraft (textiel inkt)

Deze inkt kan je gebruiken op verschillende materialen. Ik gebruik hem zelf veel op textiel maar ook voor bedrukken op hout is deze inkt geschikt. Wanneer je de inkt op textiel gebruikt moet je hem daarna verhitten met een strijkijzer. Zorg ervoor dat je er iets tussen legt zodat het niet doordrukt. Deze inkt is verkrijgbaar in kleine en grote kussens.  

Pin It on Pinterest