Vandaag deel ik mijn favoriete platformen voor creatieve cursussen en workshops met je. Als je mijn blog regelmatig leest weet je dat ik een ‘self taught artist’ ben. Ik heb al veel cursussen en workshops gevolgd over illustratie en vormgeving. Maar ik blijf altijd nieuwsgierig naar wat ik nog meer kan leren of kan verbeteren aan mijn ‘skills’.

Ik volg naast fysieke cursussen ook heel graag online cursussen en workshops. Waarom? Omdat ik vind dat er veel voordelen aan zitten. Ik kan bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer ik de cursus volg, als ik iets niet helemaal goed begrijp dan spoel ik de video terug zo vaak als ik wil. De prijs is in vergelijking met fysieke cursussen vaak een stuk voordeliger en ik hoef de deur er niet voor uit. Tot slot kan ik ze vaak ook bijvoorbeeld in de trein op mijn iPad bekijken. Ik vind dat echt ideaal. Ik heb een aantal platformen waar ik veel van heb geleerd en die deel ik graag met je. 

beker gevuld met verschillende soorten kwasten

foto: Alex Mihis on Unsplash.

Mijn vijf favoriete platformen voor creatieve cursussen en workshops

Skillshare

Mijn all time favorite platform is Skillshare. Dit platform vind ik zo fijn omdat er ontzettend veel keus is in workshops en cursussen die je kunt volgen. De onderwerpen zijn echt heel breed. De lessen die gegeven worden verschillen wel van kwaliteit maar als je een tijdje lid bent weet je snel genoeg welke goed zijn om te volgen. Ik ben fan van de lessen van Daniel Scott, Bonnie Christine, Dylan Mierzwinski en Charly Clements.

Alle lessen worden in het engels gegeven dus het is wel handig als je goed engels spreekt. Skillshare heeft vaak aanbiedingen waarbij je het platform 2 maanden gratis kan uitproberen. Wat mij betreft een echte aanrader.

Creative Bug

Op dit platform begon ik ooit met het volgen van online cursussen. Het is minder uitgebreid en duurder dan Skillshare maar de docenten zijn allemaal van goede kwaliteit. Je kunt er van alles leren van bakken, haken, collages maken tot illustreren. Ook op Creative bug kan je eerst in een gratis proefperiode kijken of het platform iets voor je is.

LinkedIn Learning

LinkedIn learning is het leerplatform van het social media netwerk LinkedIn. Er zijn heel veel cursussen te vinden om je vaardigheden te vergroten. Dit platform is gericht op professionals. Je kunt hier ook certificaten halen. De kosten van een abonnement zijn ook iets hoger dan van de hierboven genoemde platformen. Maar ook hier kan je weer een proefabonnement afsluiten om een indruk te krijgen van het aanbod.

Sketchbookskool

Sketchbookskool is een platform dat zich specifiek richt op tekenen en schilderen. Dus wil je je daar op richten kan je hier eens een kijkje nemen. Hier heb je geen maandelijks abonnement maar koop je cursussen apart. Dus je kiest waar je interesse ligt en koopt een cursus die je onbeperkt kan blijven kijken. Op hun blog delen ze ook veel gratis tips en korte filmpjes.

Patronen leren maken

Wil je leren om patronen te maken dan heb ik twee aanraders. Flourish van Bonnie Christine en Oksancia textile design studio. Beide dames zijn als self taught artists begonnen en hebben nu een goed lopend bedrijf in surface pattern design. Bonnie Christine geeft lessen op Skilshare maar heeft ook haar eigen community Flourisch waarin ze mensen helpt die willen groeien in het maken van patronen en daar geld mee willen verdienen. Wil je serieus je geld gaan verdienen met surface pattern design dan is dit de dame om te volgen.  Je betaalt  jaarlijks voor een abonnement of schrijft je in voor haar professionele immersion course. 

Bij Oksancia textile design studio koop je apart cursussen in. Zij heeft een heel systeem ontwikkeld dat het als beginnend ontwerper van patronen wat gemakkelijker maakt. Er zijn af en toe aanbiedingen waarin de cursusprijs lager ligt dan de normale prijs. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer creatieve platformen waar je leuke cursussen en workshops kunt vinden. Maar dit zijn mijn favorieten.

Pin It on Pinterest