Foto: Karin Vlugter Photography

Over Maruga

Hallo! Ik ben Maruga Koops, illustrator en vormgever.
Ik ben half Antilliaans/ half Nederlands, in 1974 geboren en een vrolijke introvert. Getrouwd met een hele leuke man waar ik ook geregeld mee samen werk. Samen hebben we twee prachtige dochters.
De afgelopen jaren heb ik een grote liefde voor grafiek ontwikkeld. Met name voor hoogdruk technieken zoals handgesneden stempels en linosnede. Denken doe ik graag in beelden en ik gebruik dit vervolgens om een verhaal te vertellen. 

Mijn verhaal

Vroeger tekende ik al graag, voornamelijk poppetjes en dieren het liefst met een schattig uiterlijk. Daarna tijdens mijn middelbare school tijd kreeg ik andere interesses en liet het tekenen liggen. Na de geboorte van mijn eerste dochter pakte ik het tekenen weer op omdat ik een artikel las in Flow magazine over het tekenen van poppetjes. Sindsdien is creatief bezig zijn weer onderdeel van mijn leven. Dat heeft de afgelopen jaren gevarieerd van haken, borduren, handettering en ten slotte tot het maken van handgesneden stempels.

Nadat ik mijn eerste stempel gemaakt had was ik verkocht. Sindsdien heb ik mij gespecialiseerd in het maken van stempels. Daarnaast leerde ik steeds meer verschillende hoogdruk technieken zoals linosnede, monoprint en letterzetten. De software programma’s die handig zijn bij illustratie en vormgeving heb ik mezelf eigen gemaakt. Ook volgde ik meerdere cursussen op het gebied van illustratie en vormgeving omdat ik geloof dat je altijd meer kunt leren. 

Afgelopen jaren merkte ik dat het illustreren, vormgeven en maken van stempels een steeds grotere plek in mijn leven in begon te nemen. Ik deed een aantal grote projecten zoals de illustratie en vormgeving voor het boek en de weekplanner van WRKPLZR, het boekje ‘Ik ben geen robot” voor het ministerie  van BZK en de illustraties voor het prentenboekje KNIPOOG. En ik gaf meerdere workshops stempels maken. Er kwamen steeds meer vragen van mensen die wilde dat ik iets voor ze ontwierp. Dit gaf me zoveel energie en voldoening dat ik mij ben gaan richten op wat ik het allerliefste doe, illustreren en vormgeven!

Wat doet Maruga.nl?

Stempels maak ik vooral op maat voor bijvoorbeeld een bedrijfslogo, geboortekaartjes een bruiloft of een speciale gelegenheid. Ook gebruik ik ze als basis voor mijn illustraties of een bedrijfslogo. De authentieke en vaak imperfecte uitstraling van handgesneden stempels spreken mij heel erg aan en passen goed bij mijn illustratie stijl.
Ik ervaar het als heel bijzonder om deel uit te kunnen maken van een bijzondere gebeurtenis in het leven van anderen en daar een stukje aan bij te kunnen dragen. Het contact met de opdrachtgever, het samen komen tot iets waar we blij van worden met als eindresultaat een mooi beeld dat is waar ik het voor doe. 
Naast het illustreren en vormgeven geef ik op aanvraag workshops in het maken van stempels om zo mijn passie met anderen te delen.

De grootste inspiratiebron voor mijn vrije werk is de natuur, planten, bloemen en dieren en ik raak geïnspireerd door mensen en alledaagse voorwerpen. Ik wil met mijn werk meegeven dat iets niet perfect of ingewikkeld hoeft te zijn om een fijn gevoel te krijgen als je er naar kijkt.

Pin It on Pinterest