Ik krijg op mijn Instagram account Stamp_a_day regelmatig de vraag welke materialen ik gebruik om stempels te maken. Dus vandaag een post over welke materialen ik gebruik om stempels te maken. De belangrijkste materialen zijn rubber en een guts. Daarnaast gebruik ik bakpapier, een potlood, scherp mesje, een snijmat, vochtige doekjes en natuurlijk stempelinkt. De kleinere stempels die ik verkoop plak ik op een stukje hout.

Rubber

Allereerst het rubber. Ik gebruik meestal Factis carving blocks. Dit rubber is stevig en blauw van kleur. Deze blokken rubber zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Ook Speedball heeft goed rubber om stempels of blokprints mee te maken. Het heet Speedball Speedycarve en is roze van kleur. Met dit rubber glijdt je guts er haast door heen wat op zich heel fijn is. Het rubber van Factis is iets stugger in vergelijking met dat van Speedball en een stuk goedkoper. Dit rubber vindt ik qua prijs kwaliteit de beste. Volg de linkjes en je ziet waar ik het bestel. Tot slot, je kunt ook gewone gummen gebruiken bijvoorbeeld van Action of Hema. Als het een gum is met een wat groter oppervlak zijn ze vaak prima te gebruiken. Koop er niet te veel tegelijk en probeer eerst uit of het goed werkt.

Gutsen

Dan de guts. Ik krijg vaak de vraag welke guts ik gebruik voor mijn stempels. Mijn favoriete gutsen zijn die van het Zwitserse merk Pfeil. Ik koop die van mij hier. Je hebt gutsen in veel verschillende breedtes beginnend bij 0,5 mm. Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor een v of u guts. De gutsen die ik het meest gebruik zijn een L12 van 1 mm een L11 van 0,5 dit zijn de smalste gutsen waar je hele fijne lijnen mee kunt maken. Ik heb een hele set met verschillende gutsen allemaal met een andere snede. Toen ik begon met het snijden van stempels gebruikte ik alleen een guts van Abig. Op zich zijn dit ook prima gutsen met vijf verschillende mesjes. Begin je net met het snijden van stempels zou ik deze echt aanbevelen, je kan dan voor relatief weinig geld uitproberen of stempels maken iets voor je is.

Andere materialen

Dan de andere materialen die ik gebruik om stempels te maken. Het bakpapier gebruik ik om mijn ontwerp over te zetten op het rubber en daar heb je dan weer het potlood voor nodig. Het scherpe mesje gebruik ik om grotere stukken onnodig rubber weg te snijden rondom mijn stempel of soms als er hele strakke lijnen zijn om daar langs rubber weg te snijden. Daar komt ook het snijmatje van pas als je geen krassen in je tafel of bureau wilt hebben. Ik plak mijn eigen stempels nooit op hout, het bespaart ruimte. Daarom gebruik ik als ik mijn stempels afdruk een acrylblok. Om je stempel schoon te maken na gebruik stempel je eerst alle overtollige inkt af op een papiertje, daarna maak je ze schoon met vochtige doekjes maar je kunt ook gewoon een ander doekje vochtig maken of ze onder de kraan afwassen. Het houtje gebruik ik om het rubber op vast te plakken. Meestal maak ik de achterkant wat ruw met een stukje schuurpapier en plak het daarna vast met een stevige lijm.

Stempelinkt

Tot slot de stempelinkt, hiervan zijn zo veel verschillende soorten dat ik er een ander keer een stukje over zal schrijven zoals welke inkt goed werkt op verschillende materialen. De inkt die ik het allermeest gebruik is Memento inkt van Tsuniseko die is er in heel veel verschillende kleuren en in grote en kleinere formaten. Ik vind deze inkt qua prijs kwaliteit erg goed.

Wat ik met mijn stempels doe

Met veel oefenen word je altijd beter ergens in. Inmiddels heb ik zoveel stempels gesneden dat ik er thuis een zetkast vol mee heb! Wat ik met al die stempels doe? Ik ben een eigen bedrijf begonnen samen met mijn zus. Wij maken van onze stempels geboortekaartjes! Dit doen we door onze stempels te digitaliseren en vervolgens samen te voegen in een compositie. 

Kichinichi geboortekaartjes

Ben je benieuwd hoe een geboortekaartje gemaakt met stempels eruit ziet? Bekijk dan onze website KICHINICHI.NL

Pin It on Pinterest