Vandaag vertel ik je in een paar stappen hoe ik van een stempel een digitale illustratie maak. In het boek WRKPLZR heb ik voor de illustraties stempels gebruikt. Daar ging heel wat werk aan vooraf. Eerst hebben Rob  en ik samen bekeken welke illustraties passend zouden zijn bij de tekst. Daarna heb ik ontwerpen getekend. En na het tekenen moesten alle stempels uitgesneden worden. Gelukkig ging dat met de meeste stempels in een keer goed. In een paar gevallen ging er iets mis (ik sneed bijvoorbeeld een stukje te veel uit of de stempel werd toch niet wat we in gedachte hadden).

Na het snijden van de stempels heb ik ze afgedrukt op papier met zwarte inkt, ingescand en in Adobe Illustrator heb ik er vector bestanden van gemaakt. In sommige gevallen heb ik verschillende stempels met elkaar gecombineerd maar in de meeste gevallen was de stempel op zichzelf al zo sprekend dat er niet meer nodig was.

Als je een beetje bekend bent met Adobe Illustrator, zal ik je hier stap voor stap uitleggen hoe je van een stempel een vector bestand maakt:

  • Zorg voor een duidelijke scan of foto van de afbeelding in zwart-wit. Ik heb zelf foto’s gemaakt die ik vervolgens bewerkte in het foto-edit programma Snapseed totdat het contrast en de helderheid duidelijk genoeg waren. Zoals je bijvoorbeeld kunt zien bij de afbeelding van de lamp.
  • In Adobe Illustrator open je het bestand. Daarna ga je in het menu venster naar> afbeelding overtrekken. Er komt een pop-up menu en kies bij voorinstellingen voor de optie> zwart-wit logo. Illustrator trekt nu de afbeelding vanzelf over.
  • Klik bij geavanceerd op het driehoekje, er verschijnt een uitklapmenu. Klik eerst onderaan op ‘wit negeren’ dan wordt de afbeelding direct donkerder. Er boven kan je verschillende schuifjes heen en weer bewegen. Bij drempel wordt je afbeelding bijvoorbeeld donkerder als je deze waarden hoger maakt. Zo kan je bij de verschillende instellingen kijken wat het beste resultaat geeft.
  • Is de afbeelding naar je zin klik dan op uitbreiden boven in je menubalk. Staat deze knop niet boven in je menubalk ga dan naar het menu object > uitbreiden.
  • Nu kan je met de witte pijl de afbeelding nog een beetje aanpassen als dat nodig is en voorzien van kleur als je dat wilt.
  • Als je verschillende stempels combineert tot 1 illustratie zoals ik heb gedaan bij de stempel van de doos met kantoorspullen, herhaal je deze stappen voor iedere stempel afzonderlijk en combineer je de vector afbeeldingen later in 1 document.

Zo krijg je dus als resultaat een digitale illustratie die toch de charme heeft van een handgemaakte stempel. Je kunt het alleen eindeloos gebruiken in allerlei toepassingen! Meer voorbeelden van stempels die ik maak vind je hier.

stempelafdruk doos met kantoorspullen met in een cirkel de tekst: van stempel naar digitale illustratie
5 stempels die zijn gebruikt om digitale illustratie te maken
stempelafdruk van bureaulamp
stempelafdruk plant
stempelafdruk label

Pin It on Pinterest