Creativiteit en focus, is dat een goede combinatie vroeg ik mij laatst af? De afgelopen paar maanden is focus een groot thema voor mij. Zowel in mijn werk van alledag als in the big picture van zzp zijn. Vandaag schrijf ik een stukje over waar ik tegen aanloop en wat mij helpt om meer focus te houden.

Focussen hoe dan? 

Als je voor jezelf werkt en je eigen tijd indeelt maar ook dingen gedaan moet krijgen is plannen, organiseren en gefocust werken heel belangrijk. Maar wat nou als er door dat creative brein van je allerlei ideeën en gedachten door je hoofd vliegen? Dat je aan het werk bent met het ene maar dan ineens bedenkt dat je nog zo’n leuk idee had en voor je het weet daar ineens mee bezig bent. Of wat dacht je van Instagram, Pinterest en andere social media? Hoe zorg je dan dat je gefocust blijft en de dingen die je graag wilt doen ook echt afmaakt?

Een ander punt waarbij focus een grote rol speelt in mijn werk is dat ik heel veel dingen leuk vind. In een eerdere blog heb ik hier al eens iets over geschreven. Er is (voor mij) veel discipline nodig om focus te houden op het grotere plaatje en niet in te springen op al die andere leuke kansen en mogelijkheden die voorbij komen.  

Grote afleiders

 Ik noemde net al één van mijn grote afleiders; social media. Het is super leuk om je werk te posten of te kijken naar het moois dat anderen maken. Nadeel is echter wel dat je vaak veel langer blijft hangen dan je eigenlijk wilde of je toch steeds kijkt of je bericht leuk gevonden wordt. En al die dingen die op je to do list voor vandaag stonden? Die blijven voor een deel liggen omdat je weer langer dan je wilde bleef hangen op je device. Achteraf vind ik dat meestal niet echt bevredigend.

Naast social media is ook de telefoon een grote afleider. Een mailtje, appje en andere apps die allerlei meldingen doorgeven ook al zijn ze soms handig. (denk aan de meldingen van je digitale agenda of herinneringen die je er in hebt gezet.) Echt heel fijn meestal behalve als je werk gedaan probeert te krijgen. Zeg dus wat vaker nee tegen die stroom van meldingen en zet je telefoon op de vliegtuigstand als je iets gedaan wilt krijgen.

Want als je een brein hebt dat zich snel laat afleiden denk je oh ja, dat moest ik ook nog. Behalve dat het helemaal niet op je lijstje voor die dag stond en dus ben je weer iets aan het doen wat eigenlijk niet wilde doen en je focus is ver te zoeken.  

Uitstelgedrag

Soms moeten dingen gewoon gedaan worden ook al zie je er tegen op. Vaak schuiven we die dingen voor ons uit. Ineens komen al die leuke ideeën in je hoofd toch wel erg goed van pas en moeten nu en onmiddellijk gedaan worden. Voor je het weet ben je heerlijk bezig met die nieuwe schetsen of stempels terwijl de BTW-aangifte op de achtergrond met een zeurend stemmetje roept; ik was toch aan de beurt! Ook hier komt focus om de hoek kijken. Als je hebt ingepland dat die aangifte gebeuren moet, kan je hem beter ook meteen aan het begin van de dag doen anders blijft hij op de achtergrond jammeren en ben je dus eigenlijk helemaal niet echt gefocust op dat leuke werkje dat je stiekem voor liet gaan…

Tips voor meer focus tijdens je werk

Onlangs beluisterde ik een podcast over dit onderwerp van Creativity school. Daarin wordt gesproken hoe je beter kunt focussen tijdens je werk en hoe je uitstelgedrag kan verminderen. Hieronder geef ik je een aantal tips uit deze podcast die mij hebben geholpen om meer focus te hebben en houden tijdens mijn werk. Misschien heb jij er ook iets aan!

  • Leg je telefoon weg van je bureau en op vliegtuigstand als je iets gedaan wilt krijgen (ik gebruik hiervoor de app Forest)
  • Werk in blokken van 25 a 50 minuten tussen deze tijd is je concentratie optimaal
  • Neem daarna een pauze waarin je iets totaal anders doet dan je deed 
  • Probeer bepaalde klussen zoals het beantwoorden van emails te clusteren zodat je er niet steeds mee bezig hoeft te zijn. 
  • Plan de klussen waar je het meest tegen op ziet of waarvoor je de meeste concentratie nodig hebt meteen aan het begin van je dag

Photo by Drew Graham on Unsplash

Photo by Pratik Gupta on Unsplash

Photo by marjanblan on Unsplash

Pin It on Pinterest