In deze blog geef ik je mijn favoriete stempelafdruk tips! Een stempelafdruk maken kan op verschillende manieren. Hieronder vertel ik je hoe ik vind dat je de beste stempelafdrukken krijgt.

 tip 1 

Het inkten van een stempel is het handigst wanneer je de stempel met de stempelkant naar boven legt, daarna de inkt met het stempelkussen deppend aanbrengen. Zo heb je meer controle. Ook wanneer je met meerdere kleuren op 1 stempel werkt.

tip 2 

Zorg dat je op een stevige , vlakke ondergrond werkt voor voldoende stabiliteit. 

tip 3  

 Test vooraf de gekozen inkt op de gekozen ondergrond, zo merk je al snel of je inkt geschikt is en hoeveel inkt nodig is voor het gewenste resultaat.  

tip 4  

Hoe gladder de ondergrond, hoe gelijkmatiger de stempelafdruk is. Papier met struktuur geeft een wat robuustere uitstraling. De inkt komt dan niet bij al het papier.

tip 5  

Wil je een scherpe en heldere afdruk gebruik dan je eerste afdruk. Wil je een vagere look gebruik dan de tweede, derde of vierde afdruk zonder opnieuw in te inkten.

 

tip 6

De sponzige inktkussens zitten vaak vol met inkt, lichte druk of een draaiende beweging is voldoende om je stempel te inkten.

tip 7

Let op bij een gladde ondergrond dat je de stempel recht houd en dat je niet teveel druk uitoefend op de stempel. Door de gladde ondergrond en de inkt kan de stempel makkelijk verschuiven.

bonustip

Goed schoonmaken van je stempel is nodig om de volgende keer dat je de stempel maakt weer een mooie stempelafdruk te krijgen. Stempel eerst de overtollige inkt af op papier. Daar na kan je een oud doekje of lapje gebruiken om de rest inkt mee schoon te vegen. Je kunt ook babydoekjes gebruiken maar ik vind dat minder prettig omdat er vaak wat vezels van het doekje op je stempel achterblijven. Bovendien is een oud doekje ook een stuk milieuvriendelijker! 

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn tips. Wil je zelf leren je stempels te maken? Geef je dan op voor een van mijn stempel workshops. Staat er nog geen datum bij een workshop? Ben je met minimaal 4 deelnemers dan kan de datum voor de workshop in overleg gepland worden. 

Geen tijd voor een workshop? Als je je hier aanmeldt voor de nieuwsbrief van Maruga.nl krijg je mijn stap voor stap beschrijving om een stempel te maken helemaal gratis.

Heb jij nog tips voor het goed afdrukken van stempels? Deel ze gerust hieronder in de reacties. 

 

 

 

Pin It on Pinterest