In mijn vorige blog deelde ik mijn verhaal met je. Daarin vertelde ik ook dat ik  ben gaan doen waar ik echt blij van word! Mijn toenmalige baan paste niet meer en ik was al langere tijd bezig met illustratie en vormgeving. Deels professioneel maar de echte stap durfde ik nog niet te wagen. In december 2018 kwamen er verschillende dingen bij elkaar en liet ik mijn baan als pedagoog achter me. Dit deed ik natuurlijk niet zomaar daar ging heel wat aan vooraf. Hieronder deel ik mijn vijf tips om van je passie je droombaan te maken met je. Deze tips hebben mij geholpen te gaan voor wat ik het allerliefste doe!

tip 1: Geloof in jezelf

Ik denk dat dit de eerste en belangrijkste stap is om van je passie je droombaan te maken. In jezelf geloven ook op de momenten dat je het echt even niet meer ziet zitten vooral doorzetten, niet opgeven en terugkijken naar wat je allemaal al hebt bereikt. Ook ik heb af en toe momenten dat ik denk: help waar ben ik aan begonnen!! 

tip 2: Maak van een probleem een kans

Baan kwijt of onzeker? Werk dat je echt geen energie meer geeft? Maak van je probleem een kans. Natuurlijk is het een spannende stap en zeker in het begin verdien je vaak lang niet zoveel als in je vaste baan daar ben ik heel eerlijk in. Er zijn talloze redenen waarom je het niet zou doen. Maar als je de kansen die voorbij komen niet pakt, gebeurt er niets. Jij bent degene die iets kan veranderen. Begin gewoon, je leeft maar 1 keer! Ik geloof dat plezier in je werk hebben een van de belangrijkste dingen is. Je brengt een groot deel van je week door op je werk.

tip 3: Wat kan ik allemaal

In je leven doe je ervaring op, in je werk, je hobby’s, vrijwilligerswerk, vriendschappen en noem maar op.  Misschien ben jij degene die altijd de feestjes in je familie perfect organiseert of je bent degene die heel goed kan luisteren en anderen weet aan te zetten tot actie. Of je hebt tijdens je vorige werk allerlei ervaringen opgedaan die je nu kunt inzetten in je droombaan. Je hebt zoveel meer ervaring dan je denkt. Ga er maar eens voor zitten en schrijf het op. Of vraag vrienden en familie waar zij jou in vinden uitblinken. Dat helpt je ook weer in je zelfvertrouwen. De ‘juiste’ opleiding is niet altijd nodig om te beginnen met wat je het liefste doet. Vaak heb je naast de ervaring die je hebt opgedaan ook talloze cursussen of workshops gevolgd of ik weet niet hoeveel boeken gelezen die je anders in een opleiding zou hebben gelezen.

tip 4: Zoek een maatje of coach

Als je als ZZP-er aan de slag gaat kan dat soms best wel eenzaam zijn. Zeker in het begin komt er heel veel op je af waardoor je soms de handdoek in de ring wilt gooien. Het is dan ontzettend fijn als je iemand hebt om mee te sparren, vragen te stellen en te brainstormen. Iedereen is ooit ergens begonnen en je zult je erover verbazen hoeveel mensen bereidt zijn om jou te helpen. Wil je het professioneel aanpakken schakel dan een businesscoach in of volg een training ondernemen.

tip 5: Maak een buffer

Mijn laatste tip is er één van financiële aard en geldt als je voor je zelf wilt beginnen. Geld is absoluut niet mijn favoriete onderwerp maar we hebben het nu eenmaal nodig om te leven. Er zullen mensen zijn die voor zich zelf beginnen die meteen goed draaien. Maar voor de meeste is dat niet zo. Ik kan je dus van harte aanraden om voordat je de stap neemt om voor jezelf te beginnen eerst een buffer op te bouwen zodat als je een maand niet lekker draait of je wordt ziek je in ieder geval geen zorgen om geld hoeft te maken. 

Maruga werkt in de tuin achter haar laptop
mok met de tekst begin op een tafel op de achtergrond stoelen
Photo by Danielle MacInnes on Unsplash
twee mensen drinken koffie iphone ligt op tafel
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
hand die een mok vasthoudt met de tekst the adventure begins here. op de achtergrond een meer met bos erom heen
Photo by Matthew Sleeper on Unsplash

Nog niet zover?

Dit waren mijn vijf tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt in jouw beslissing om van je passie je droombaan te maken. Mocht deze stap voor jouw (nog) te ver gaan en wil je met meer plezier en passie aan het werk kijk dan eens naar ons boekje WRKPLZR of gebruik de  WRKPLZR weekplanner. Wil je gratis tips voor meer werkplezier? Volg ons dan op Instagram @wrkplzr

Pin It on Pinterest