Vandaag wil ik mijn verhaal met je delen. Over hoe ik door mijn passie mijn droombaan vond. Begrijp me niet verkeerd. Ik moet keihard werken, de klanten komen niet vanzelf, ik moet nog steeds heel veel leren en dat vind ik gerust niet allemaal even leuk. Maar ik geniet van iedere stap van dit proces. En bovenal, ik had een jaar geleden niet durven dromen dat ik ’s morgens met zoveel energie en zin aan de slag zou gaan. 

mijn verhaal

Het was 2012 toen ik naast werken met mijn hoofd het verlangen begon te voelen om meer met mijn handen te gaan doen. Creatief bezig zijn, iets uit je handen laten ontstaan. Dat miste ik. Het begon met haken maar daarna volgde al snel het tekenen. 

Door een artikel dat ik las in Flow magazine begon ik eerst met poppetjes tekenen. Als kind en op de middelbare school deed ik dit eindeloos en met heel veel plezier. Tot ik te horen kreeg dat ik niet echt talent bezat voor tekenen en er ineens andere dingen ook heel belangrijk leken. Ik gaf het tekenen op. In het artikel werd o.a. uitgelegd dat iedereen talent heeft, als je maar doet wat je graag doet of deed als kind en vooral veel oefent. Dat laatste deed ik heel veel.

tekening van een potlood, fineliner en gummetje

Stempels en grafiek

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gezien op mijn website, zijn stempels maken mijn grote liefde. Deze liefde begon toen ik van een vriendin een korte workshop kreeg. Het maken van stempels wilde ik namelijk al een tijdje leren en vanaf mijn eerste stempel was ik meteen verkocht.
Ik maakte er een 100 dagen project van waar mijn Stamp_a_day account uit ontstond. Ik vind het geweldig om mijn stempels te gebruiken als illustraties in projecten.
Daarnaast deel ik mijn inmiddels opgedane kennis graag met anderen. Daarom ben ik begin 2018 begonnen met het geven van de workshop stempels maken. 

Geloof in jezelf

Het heeft mij best wel veel tijd gekost om mezelf te gaan zien als illustrator en vormgever. En ergens blijft er altijd zo’n vervelend stemmetje in mijn hoofd dat zegt; je hebt geen kunstacademie of grafische opleiding gevolgd dus je bent niet goed genoeg.
Gelukkig weet ik het stemmetje steeds vaker te negeren en kijk ik naar alles wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren. De ervaringen die ik heb opgedaan, het werk dat ik heb gemaakt, de grafische programma’s die ik mezelf heb eigen gemaakt en de vele cursussen die ik heb gevolgd van illustratie tot marketing en het ondernemerschap. Ik heb inmiddels mijn eigen stijl gevonden en weet wat ik wil. 

Dat ik nu samen met mijn zus ga beginnen met ons eigen bedrijf in geboortekaarten en producten op basis van stempels had ik na mijn eerste cursus illustreren echt niet durven dromen.

Ik hoop dat mijn verhaal je heeft geïnspireerd. In mijn volgende blog geef ik je een aantal tips voor als je twijfelt om van je passie je droombaan te maken.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn verhaal? Wil je je eigen verhaal met me delen? Laat dan gerust een reactie achter!

 

Maruga Koops de eigenaresse van Maruga.nl

foto: Karin Vlugter photograpy

Self taught-artist

 Heel veel tekenen dus, iedere dag. Eerst vooral poppetjes maar daarna ook allerlei andere dingen die ik leuk vond om te tekenen. Ik heb meegedaan aan verschillende Instagram challanges waarbij je iedere dag een opdracht kreeg om iets te tekenen.
In 2014 volgde ik mijn eerste cursus illustreren bij het UCK omdat ik mijn tekeningen graag wilde leren digitaliseren voor nog meer mogelijkheden. Deze cursus heeft heel veel betekent voor al mijn keuzes daarna. En er volgden nog vele andere cursussen en workshops.

 Samenwerken met anderen

Ondertussen ontmoette ik allerlei mensen die ook illustreerden, als hobby of professioneel. Samen met twee mensen die ik had ontmoet  bij de cursus van het UCK maakte ik een kleurboek voor volwassenen; Color the Hood. Ik denk dat toen het zaadje geplant is. De mogelijkheid om je werk te maken van je creativiteit.
In de tijd erna zijn er meerdere publicaties gevolgd waar ik aan mee werkte als illustrator of vormgever of beide! Natuurlijk het boek WRKPLZR, het prentenboek Knipoog, de WRKPLZR weekplanner en er zit alweer andere projecten in de koker.

tekening van een guts, inktkussen en rubber

‘Ik heb misschien niet het gebaande pad gevolgd
maar heb mijn eigen pad gecreëerd’

Maruga

Pin It on Pinterest