Vandaag wil ik mijn verhaal met je delen. Over hoe ik door mijn passie mijn droombaan vond. Begrijp me niet verkeerd. Ik moet keihard werken, de klanten kwamen niet vanzelf, ik leer nog iedere dag nieuwe dingen en dat vind ik gerust niet allemaal even leuk. Maar ik geniet van iedere stap van dit proces. En bovenal, ik had een paar jaar geleden niet durven dromen dat ik ’s morgens met zoveel energie en zin aan de slag zou gaan. 

mijn verhaal

Het was 2012 toen ik naast werken met mijn hoofd het verlangen begon te voelen om meer met mijn handen te gaan doen. Creatief bezig zijn, iets uit je handen laten ontstaan. Dat miste ik. Het begon met haken maar daarna volgde al snel het tekenen. 

Door een artikel dat ik las in Flow magazine begon ik eerst met poppetjes tekenen. Als kind en op de middelbare school deed ik dit eindeloos en met heel veel plezier. Tot ik te horen kreeg dat ik niet echt talent bezat voor tekenen en ineens andere dingen ook heel belangrijk leken. Ik gaf het tekenen op. In het artikel werd o.a. uitgelegd dat iedereen talent heeft, als je maar doet wat je graag doet of deed als kind en vooral veel oefent. Dat laatste deed ik veel, heel veel.

scene met iPad en Apple Pencil en tekenbenodigdheden voor maken illustraties

Van Making Art Everyday naar Lilla Rogers Studio

In 2020 tijdens de eerste Corona golf  deed ik mee aan de making art everyday challenge van Lisa Bardot. Deze heeft letterlijk mijn leven veranderd! Ik begon te tekenen in Procreate, een digitale tekenapp voor de iPad en stapje voor stapje ontwikkelde ik mijn eigen stijl en leerde ik tekenen in Procreate. Onderdeel van de challenge was je werk vooral te delen, en dat deed ik. 

Op een avond kreeg ik een mailtje in mijn inbox van een van de agenten van Lilla Rogers Studio. Lilla had werk van mij op Instagram gezien. Een van de karaktertjes die ik had gemaakt voor MAE en ze zag daar iets in, misschien wel mijn liefde voor het maken van karakters. Ik kreeg een uitnodiging om mee te doen aan de cursus Illustrating Children’s books van Make art that sells. Waaat!!! Ja, dat was mijn reactie! Ik heb het aanbod natuurlijk met beide handen aangenomen. Een jaar later en nog veel meer oefenen kreeg ik mijn eerste opdracht van een uitgeverij om een kinderboek te illustreren. Een maand later bood Lilla Rogers aan mij te vertegenwoordigen. Ik viel letterlijk bijna van mijn stoel. Ik had niet durven dromen dat ik door een gerespecteerde art agency uit de VS gevraagd zou worden voor vertegenwoordiging. Maar het was echt waar. Ik knijp mezelf nog steeds iedere dag dat dit allemaal echt is. 

Geloof in jezelf

Het heeft mij best wel veel tijd gekost om mezelf te gaan zien als illustrator en vormgever. En ergens blijft er altijd zo’n vervelend stemmetje in mijn hoofd dat zegt; je hebt geen illustratie opleiding gevolgd kan jij dit wel?
Gelukkig weet ik dat stemmetje steeds vaker te negeren of te gebruiken om kritisch naar mijn eigen werk te kijken. 

 

‘Ik heb misschien niet het gebaande pad gevolgd
maar heb mijn eigen pad gecreëerd’

Maruga

Maruga Koops de eigenaresse van Maruga.nl

foto: Karin Vlugter photograpy

Self taught-artist

 Heel veel tekenen dus, iedere dag. Eerst vooral poppetjes maar daarna ook allerlei andere dingen die ik leuk vond om te tekenen. Ik heb meegedaan aan verschillende Instagram challanges waarbij je iedere dag een opdracht kreeg om iets te tekenen.
In 2014 volgde ik mijn eerste cursus illustreren bij het UCK omdat ik mijn tekeningen graag wilde leren digitaliseren voor nog meer mogelijkheden. Deze cursus heeft heel veel betekent voor al mijn keuzes daarna. En er volgden nog vele andere cursussen en workshops.

Samenwerken met anderen

Ondertussen ontmoette ik allerlei mensen die ook illustreerden, als hobby of professioneel. Samen met twee mensen die ik had ontmoet  bij de cursus van het UCK maakte ik een kleurboek voor volwassenen; Color the Hood. Ik denk dat toen het zaadje geplant is. De mogelijkheid om je werk te maken van je creativiteit.
In de tijd erna zijn er meerdere publicaties gevolgd waar ik aan mee werkte als illustrator of vormgever of beide! O.a het boek WRKPLZR, het prentenboek Knipoog, de WRKPLZR weekplanner en vele andere projecten volgde.

yarnball knitting

karakter dat ik maakte voor Making Art Everyday

Kichinichi geboortekaartjes

Inmiddels heb ik ook samen met mijn zus een bedrijf waarmee we met stempels unieke geboortekaartjes maken. Benieuwd hoe dat er uitziet? Kijk zelf maar op Kichinichi.nl 

geboortekaartjes-handgemaakte-stempels

Ik hoop dat mijn verhaal je heeft geïnspireerd en je dat zetje geeft om jouw dromen te volgen want geloof mij als je iets echt, echt, echt heel graag wilt, kan ook jouw droom werkelijkheid worden.

 

Pin It on Pinterest