Kinderboek illustraties maken

Hoe maak je kinderboek illustraties?

Kinderboek illustraties maken is voor veel illustratoren een droom die uitkomt. Het is magisch om je eigen wereld te creëren bij een verhaal. Maar hoe pak je dat nu aan? In deze blogpost geef ik je een kort overzicht van hoe je stap voor stap te werk kunt gaan bij het maken van kinderboek illustraties.

1. Het begint allemaal met een verhaal

Voordat je kunt beginnen met illustreren, heb je natuurlijk eerst een verhaal nodig. Misschien ben je zelf wel een goede verhalenverteller en heb je je eigen verhaal geschreven. Of je werkt samen met een schrijver die een verhaal voor je heeft. Als je geen eigen verhaal hebt, kun je ook kiezen voor een klassiek verhaal, zoals een oud sprookje of fabel, waarvan de auteursrechten verlopen zijn. Dit kan een ideale manier zijn om te oefenen met het illustreren van een verhaal.

Lees het verhaal goed door, liefst meerdere keren. Markeer de belangrijkste momenten en karakters. Wie is de hoofdpersoon? Welke andere karakters spelen een belangrijke rol, en welke eigenschappen hebben ze? Werk je samen met een opdrachtgever, vraag dan van tevoren naar eventuele wensen of richtlijnen die zij hebben voor de illustraties. Dit bespaart je later tijd en moeite.

2. Ga op onderzoek uit en bekijk zoveel mogelijk kinderboek illustraties

Kijk om je heen! De wereld zit vol inspiratie. Bezoek de bibliotheek of een kinderboekenwinkel en blader door verschillende kinderboeken. Wat spreekt je aan in de illustraties? Welke technieken zie je? Hoe zien de karakters eruit? Hoe zorgen de illustraties ervoor dat het verhaal tot leven komt? Het is belangrijk om inspiratie op te doen, maar pas op dat je niet te veel gaat imiteren. Spreek je  creativiteit aan en gebruik wat je ziet als inspiratie voor je eigen unieke werk. 

3. Een karakter ontwikkelen voor je kinderboek illustraties

Dit is misschien wel het leukste deel van het proces: het ontwikkelen van de karakters! Wie zijn de belangrijkste figuren in je verhaal? Is het een mens, een dier een ding, of misschien een magisch wezen? Denk goed na over hoe je het karakter eruit wil laten zien. Is het groot of klein? Heeft het lang of kort haar? Draagt het een grote strik of een hoed?

Hier is het ook belangrijk om na te denken over inclusiviteit.  Kinderboeken zijn een kans om veel verschillende soorten karakters te laten zien die de diversiteit van de wereld weerspiegelen. Denk aan verschillende huidskleuren, gezichtskenmerken, leeftijden, lichaamstypes en culturele achtergronden. Inclusieve karakters zorgen ervoor dat elk kind zich kan herkennen in de verhalen, wat hen helpt zich gezien en gehoord te voelen.

Je kunt hier echt lekker dromen! Misschien kun je zelfs een sidekick bedenken – zoals een kleine slak die op de schouder van de hoofdpersoon zit en alles meemaakt. Laat je inspireren door dingen die je ziet in het dagelijks leven: kijk eens goed naar mensen om je heen, op straat, in het openbaar vervoer, of op het schoolplein. Er lopen zoveel interessante types rond, en die kunnen je helpen bij het ontwerpen van je karakter.

 

The Messy Stage: Thumbnails hoeven niet netjes of gedetailleerd te zijn – het draait om de compositie, niet om de schoonheid.

kinderboek illustraties-tumbnails

4. Thumbnail schetsen en storyboard maken

Wanneer je het verhaal en de karakters goed in je hoofd hebt, is het tijd voor het storyboard! Dit is een belangrijk onderdeel van het proces, omdat het helpt om de flow van het verhaal visueel te maken. Maak kleine schetsen van de scènes om te kijken of de verhaallijn goed overkomt. Hoe passen de illustraties in het verhaal? Is er een goede balans tussen tekst en beeld?

 Maak een paar miniatuurtekeningen (thumbnails) om te zien of de verhaallijn goed verloopt. Dit is als het skelet van je illustraties: je bouwt het verhaal en de scènes op, maar zonder al te veel details. Dit is de tijd om te experimenteren! Gebruik hiervoor een schetsboek of losse vellen printerpapier.

5. Schetsen: Van thumbnails naar gedetailleerde tekeningen

Als je tevreden bent met je thumbnails, ga dan verder met het uitwerken van gedetailleerde schetsen. Als je werkt voor een opdrachtgever, deel de schetsen dan met hen en vraag om feedback. Je wilt natuurlijk dat de illustraties aansluiten bij het verhaal en de wensen van de schrijver of uitgever. Bespreek van tevoren hoeveel revisies je doet, zodat je weet wat de verwachtingen zijn.

6. Kleuren en finaliseren van je kinderboek illustraties

Als je tevreden bent met de schetsen, is het tijd om kleur toe te voegen! Afhankelijk van je stijl en techniek kun je werken met digitale tools of traditionele materialen zoals gouache, potlood of een combinatie. Neem de tijd om de kleuren zorgvuldig uit te kiezen – ze moeten het verhaal versterken en de juiste sfeer overbrengen.

Als je klaar bent met het inkleuren van de illustraties, leg je werk dan even weg. Kijk er een paar dagen later weer naar. Vaak zie je dan kleine dingen die je over het hoofd hebt gezien of die toch niet helemaal kloppen. Maak die laatste aanpassingen en je werk is klaar!

Wanneer je helemaal tevreden bent, kun je je illustraties toevoegen aan je portfolio met kinderboek illustraties  of ze naar de opdrachtgever sturen. Een goed portfolio helpt je om je werk te presenteren aan uitgevers, schrijvers en potentiële klanten. Zorg ervoor dat je portfolio een breed scala aan stijlen en technieken bevat, zodat je veelzijdigheid zichtbaar wordt.

Hieronder zie je het proces van de coverillustratie voor ‘Oerbloed: De Schaduwsluiper’, van de eerste thumbnails tot het uiteindelijke eindresultaat. Dit spannende boek is geschreven door mijn man, Rob Koops. 

kinderboek illustraties thumbnails cover Oerbloed
kinderboek illustraties-schets cover Oerbloed
kinderboek illustraties eindproduct cover

Tot slot

Het maken van kinderboek illustraties is een proces dat tijd en geduld vraagt, maar het geeft vooral heel veel plezier! Door het verhaal goed te begrijpen, je karakters goed te ontwikkelen en stap voor stap te werken aan je illustraties, kun je een wereld creëren die kinderen (en volwassenen) betovert.

maruga-ontdekt-haar-illustratiestijl

Ik kan helpen bij jouw kinderboekenproject

Heb je specifieke hulp nodig bij het maken van kinderboek illustraties? Ik kan je begeleiden van het begin tot het einde van je project. Of je nu samenwerkt met een schrijver of je eigen verhaal hebt, ik help je graag om jouw mooiste kinderboek illustraties te maken.

Daarnaast kan ik je ook adviseren bij het uitbreiden van je portfolio met kinderboek illustraties. Een goed samengesteld portfolio is essentieel om je werk te presenteren aan uitgevers, schrijvers en potentiële klanten. Ik kan je helpen met het kiezen van het juiste werk, het effectief presenteren van je stijl en het opbouwen van een portfolio dat je kansen op opdrachten vergroot.

Vanaf april bied ik 1-op-1 illustratie coaching voor startende illustratoren. Wil je alvast kennismaken? Dat begrijp ik helemaal, want het is superbelangrijk om een klik te voelen.

Plan geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek in door op de knop hieronder te klikken en een afspraak te boeken.

Ik kijk ernaar uit om je te helpen op jouw creatieve reis!

Pin It on Pinterest