Je illustratiestijl ontwikkelen in 5 stappen
Als illustrator, of als je dat wilt worden, is het ontwikkelen van een eigen illustratiestijl een van de meest gestelde vragen. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan? Het vraagt tijd en geduld om je eigen unieke stijl te ontdekken. Gelukkig vormt deze zich vaak vanzelf naarmate je meer oefent en experimenteert. In deze blog deel ik 5 praktische stappen om jouw illustratiestijl (verder) te ontwikkelen.
Maar eerst: wat wordt er eigenlijk bedoelt met een illustratiestijl?
Wat is een illustratiestijl?
Je illustratiestijl is jouw persoonlijke signatuur – een herkenbare manier van illustreren die jou onderscheidt van anderen. Het is te vergelijken met je handschrift. Toen je begon met schrijven, deed je de letters na die je van de meester of juf leerde. Door dagelijks te oefenen, ontwikkelde je uiteindelijk een eigen handschrift, compleet met jouw voorkeuren. Misschien schrijf je los in plaats van aan elkaar, gebruik je liever zwart dan blauw, of heb je je eigen draai aan een letter gegeven.
Net als bij je handschrift ontstaat je illustratiestijl door oefening, voorkeuren en evolutie over tijd. Het goede nieuws? Iedereen heeft al een unieke stijl ergens verstopt. Het is aan jou om deze verder te ontdekken en ontwikkelen.
een van de tekeningen uit mijn eerste schetsboek

een recente tekening

Ontdek in 5 stappen hoe je jouw unieke illustratiestijl kunt ontwikkelen
Stap 1: Kijk naar wat je mooi vindt
Laat je inspireren door werk waar je enthousiast van wordt. Welke illustrators, kunstenaars of makers roepen bij jou een ‘oeh’ of ‘ahh’ op? Analyseer wat je aanspreekt. Zijn het de kleuren, de eenvoud, of juist het oog voor detail? Vergeet ook de oude meesters niet: hoe gebruikte Rembrandt licht? Welke kleuren koos Van Gogh en waarom denk je dat zij deze aanpak gebruikte? Bezoek musea, blader door boeken, en zoek online naar beelden die je raken. Maak foto’s of neem een schetsboek mee om indrukken vast te leggen. Let wel op dat je anderen niet kopieert – het gaat om inspiratie, niet om imitatie. Vind jouw eigen manier om elementen die je mooi vindt, toe te passen.
Stap 2: Ontdek je favoriete onderwerpen
Bedenk welke thema’s en onderwerpen je het leukste vindt om te illustreren. Misschien teken je graag dieren, landschappen, of fantasiewezens. Wellicht houd je van schattige wezentjes of ben je dol op mensen tekenen. Focus op onderwerpen die je boeien, want dat enthousiasme vertaalt zich naar je werk. Bovendien kun je hierin jouw eigen draai vinden en unieke benadering ontwikkelen.

Stap 3: Maak een ‘stijlbibliotheek’
Begin met het verzamelen van inspiratiebronnen. Denk aan foto’s, stukjes stof, verpakkingen, kleurenpaletten, en andere visuele elementen die je aanspreken. Fysieke items zoals natuurschatten of oude boeken zijn geweldige toevoegingen. Je kunt ook een digitale stijlbibliotheek maken met platforms zoals Pinterest.
Persoonlijk bezoek ik graag kringloopwinkels. Hier vind ik vaak oude voorwerpen, boeken en kleurencombinaties die me inspireren. Maak foto’s of verzamel fysieke voorbeelden die je later kunt gebruiken als referentie.
Stap 4: Experimenteer in een schetsboek
Gebruik een schetsboek als jouw creatieve uitlaatklep. Het is jouw persoonlijke ruimte om te experimenteren, zonder oordeel van anderen. Hier kun je oefenen met de dingen die je nog lastig vindt. Noteer de dingen die je opvallen en leer daarvan. Daarnaast kun je verschillende stijlen, technieken en materialen uitproberen.
Speel met kleur. Als je normaal van heldere kleuren houdt, probeer dan eens een monochroom palet of een beperkt aantal contrasterende kleuren. Schilder met penseel, teken met pastelkrijt of gebruik mixed media. Het belangrijkste is dat je jezelf de vrijheid geeft om te ontdekken. Belangrijk; wees mild voor jezelf. We kennen allemaal wel dat kritische stemmetje dat in ons oor tettert dat iets niet goed of mooi genoeg is. Erken dat het stemmetje er is en vraag het vervolgens vriendelijk haar mond te houden zodat jij volledig vrij aan de slag kunt gaan.
Stap 5: Oefen, oefen, oefen
De sleutel tot het ontwikkelen van een illustratiestijl is consistentie. Blijf oefenen en blijf tekenen, zelfs als je denkt dat je je stijl nog niet hebt gevonden. Je stijl zal blijven evolueren. Het is niet nodig om vast te houden aan wat je in eerste instantie hebt gekozen. Zoals je kunt zien in de afbeeldingen hierboven, begon ik met een hele eenvoudige stijl, met fineliner en potlood op papier. Ik gebruikte stippen als ogen en tekende geen neusjes (vond ik moeilijk) Als je naar de andere afbeelding kijkt, zie je dat ik nog steeds houd van eenvoudige lieve karakters. Ik gebruik nu meestal mijn iPad om te tekenen en gebruik meer details, textuur en schaduwen. Zoals je kunt zien houd ik nog steeds van sproetjes en dessins op kleding, duidelijk dingen waar ik van hield toen ik begon en nu nog steeds gebruik.
Tot slot: Wees niet te streng voor jezelf
Het proces van het ontwikkelen van een illustratiestijl moet geen druk opleveren. Het is een natuurlijk proces dat ontstaat door experimenteren, en leren. Laat perfectionisme los en geniet van de reis. Elke schets, elke mislukte poging en elk succes brengt je een stap dichter bij jouw unieke stijl.
Blijf ontdekken, blijf leren, en vooral: blijf plezier hebben in het maken. Uiteindelijk zal jouw illustratiestijl zich op organische wijze vormen – helemaal zoals het bij jou past.
Geef jezelf de ruimte om te groeien en veranderen. Je schetsboek is hier je beste vriend(in).
Tip over het ontdekken van je eigen stijl van:
Charlotte Bruijn illustrator van onder andere de populaire prentenboekserie de ridder zonder billen
Ik vroeg Charlotte hoe zij haar eigen stijl ontdekt heeft:
“Hi Maruga wat een leuke vraag!
Eigenlijk heb ik dat zonder dat ik dat wist al jaren gedaan. Voordat ik illustreerde verzamelde ik door de jaren heen veel beeld en kinderboeken die me verwonderden. Ik had ook graag een kleine dummie bij me waarin ik in elke dag iets tekende. Mijn kinderdroom was ook om kinderboeken te illustreren. Toch duurde het nog tot mijn 40e tot ik die stap ook echt durfde te nemen…
Voordat ik mezelf toeliet te illustreren zoals ik wilde, zag ik anderen prachtig werk maken. Het was alleen niet wat IK zou KUNNEN maken.
Je individuele tekenstijl gaat dieper dan hoe het er visueel uitziet. Het is een uitlaatklep van je persoonlijkheid, je plaats in de wereld waarin je leeft of waar je inspiratie uit put. Je kijk op de wereld, kunst, mode, interieur, humor etc. En voor mij ook, voornamelijk wat ik zelf wil ervaren als ik teken.
Voor mij is illustreren een ultieme vorm van vrij spelen. Bijvoorbeeld zoals regisseur een filmscript schrijft, breng je als illustrator een verhaal to leven door middel van tekeningen. Een enorme puzzel waarin je duizenden keuzes moet maken zodat alles samen in verhouding komt. compositie, kleur, de juiste emotie, het toevoegen van precies die extra elementen in de omgeving die het verhaal versterken etc. Over iedere cm wordt nagedacht. Ik vind het echt heerlijk om me enorm in het karakter, en alles er om heen, in te leven. Er ontvouwt zich dan stap voor stap soort film in mijn hoofd waaruit ik de beste scenes pak voor het best passende beeldverhaal. Als de cirkel rond is, geeft dat me een enorme kik.
De cursussen van Lilla Rogers leerde me dat er zo veel verschillende categorieën zijn in de illustratie branche en dat ik bij kinderboeken het meeste vrijheid zou voelen. Toen ik tot dat inzicht kwam, kon ik dichter bij mijzelf blijven en accepteren dat ik maak wat ik maak om dat ik ik ben. Vanaf toen knalde de kurk van mijn illustratie drang en teken ik wat mijn hart en hand me brengt tot de dag van vandaag.”

Wil je meer van Charlotte haar werk zien? Neem een kijkje op haar inspirerende website Charlottebruijn.nl

Ontwikkel Jouw Unieke Illustratiestijl
Ben je klaar om je creatieve reis te beginnen? Ontdek je eigen illustratiestijl en laat je inspireren door de wereld om je heen en de dingen waar jij blij van wordt!
Ben je op zoek naar hulp bij dit proces?
Vanaf april bied ik 1-op-1 illustratie coaching voor startende illustratoren. Wil je alvast kennismaken? Dat begrijp ik helemaal, want het is superbelangrijk om een klik te voelen.
Plan geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek in door op de knop hieronder te klikken en een afspraak te boeken.
Ik kijk ernaar uit om je te helpen op jouw creatieve reis!