Vandaag vertel ik je hoe ik mijn foto’s bewerk om een mooie heldere achtergrond te krijgen. Ik gebruik voor het maken van mijn foto’s een iPhone 6 plus en voor het bewerken de app Snapseed. Deze app is gratis te downloaden en is heel veelzijdig. Ik leg hieronder stap voor stap uit welke instellingen ik gebruik om een mooie helder uitstraling te geven aan de foto’s van mijn werk. Omdat ik voornamelijk werk met stempels en zwart en wit leg ik uit welke instellingen daar goed mee werken. Als je vooral met kleuren werkt is het handig om te experimenteren welke instellingen voor jou het beste werken. Als je geen IPhone hebt zijn instellingen wellicht iets anders.

stap 1
Voorbereiding

Leg datgene wat je wilt fotograferen op een witte achtergrond (ik gebruik meestal gewoon een wit papier A3 of A4) en zorg voor voldoende natuurlijk, diffuus licht.
Als de zon te vel schijnt zorg dan dat je bijvoorbeeld een licht gordijn kan sluiten zodat schaduwen beperkt worden of ga een stukje bij het raam weg om schaduwen te voorkomen.

stap 2
Open de camera van je IPhone

Richt je camera op het object dat je wilt fotograferen. Houd je vinger op het scherm op het object dat je fotografeert even vast. Er verschijnt dan een geel vierkant met een zonnetje ernaast en bovenaan de tekst AE/AF-vergrendeling. Als je de juiste focus hebt kan je op en neer schuiven om de belichting nog wat aan te passen. Ben je tevreden, sluit dan je camera en open de app Snapseed. Heb je deze app nog niet, hij is gratis te downloaden in de Appstore en Play store.

stap 3
Open de app Snapseed

Je ziet een groot kruis in het midden, tik er op en je kan vanuit je opgeslagen foto’s je gemaakte foto kiezen. Je kunt ook voor camera kiezen en  een foto maken die dan meteen in de app opent. Daarna verschijnt onderaan een balk met looks, tools en exporteren. Klik je op Looks, dan zijn er een aantal voorinstelling van Snapseed die soms meteen al de juiste looks geven. Bij ‘laatste’ gebruikt Snapseed alle laatste instellingen die je hebt gebruikt bij het bewerken van je laatste foto. De andere voorinstellingen gebruik ik zelf heel af en toe.

stap 4
Het gereedschap afstellen

Klik tools aan. Je krijgt nu een wit scherm met alle gereedschappen die je kunt gebruiken. Kies voor afstellen, onderaan het scherm verschijnt nu een icoontje met drie schuifjes. Als je deze aan tikt krijg je 7 verschillende opties te zien.

Ik begin meestal met helderheid, als je er op tikt wordt de optie blauw en je ziet er een waarde van nul naast staan. Schuif nu met je vinger naar rechts om de foto meer helderheid te geven. Boven in het scherm zie je nu een plus teken met een getal erachter staan. Schuif je naar links dan wordt de foto minder helder en verschijnt er een min teken. Afhankelijk van de foto die je bewerkt schuif je meer naar rechts of links. Voor een mooie heldere achtergrond schuif je dus naar rechts.

De volgende instelling die ik meestal verander is contrast. Schuif de balk naar rechts om meer contrast in je foto te krijgen en naar links voor minder contrast.

Verzadiging gebruik ik als er meerdere kleuren in mijn foto zitten. De kleuren komen vaak wat fletser over dan ze in werkelijkheid zijn zeker als je de helderheid al hebt aangepast. Ook hier geldt weer dat ik heen en weer schuif en kijk welke hoeveelheid verzadiging de foto nodig heeft. Bij foto’s met weinig kleur gebruik ik dus meestal geen of maar heel weinig verzadiging.

Dit zelfde geldt ook voor de instelling sfeer. Experimenteer vooral zelf met wat de foto nodig heeft.

De instelling hooglichten gebruik ik altijd om een mooie heldere achtergrond te krijgen. Meestal schuif ik hem tot ca. +65 soms iets hoger of lager. ook dit is weer afhankelijk van hoe veel kleur je in je foto hebt en wilt houden.

Bij schaduwen gaat de schuifbalk voor de eerste keer naar links. Zeker met een foto met veel zwart en een witte achtergrond kan hij bijna helemaal naar de -100. De ene keer iets meer dan de andere keer.

Als laatste kan je kiezen voor warmte, ik gebruik deze instelling zelden en laat hem dus meestal gewoon op 0 staan omdat ook meteen de witte achtergrond wat gelig wordt. Maar ga je voor een wat warmere en zonnigere look gebruik dan ook vooral wat warmte in je foto. Tevreden over het resultaat? Tik op het vinkje dat rechtonder in staat.

Stap 5
Het gereedschap penseel.

Ga terug naar tools en open het gereedschap penseel. Ik gebruik hier eigenlijk alleen de instelling belichting. Je ziet onderaan een pijltje naar boven en naar beneden staan en in het midden +0,7 belichting.
Met de pijltjes kan je de hoeveelheid belichting aanpassen maar ik laat hem meestal op +0,7 staan. Als je naar beneden gaat met het pijltje kom je in het midden bij ‘gum’ mocht je ergens teveel belichting geven kan je dit hiermee weer wissen. Rechts zie je een oog icoontje.
Als je deze aanvinkt zie je goed waar je met je penseel geweest bent.

Je gaat nu met je vinger (of stylus) over het witte deel van je afbeelding. Kom je per ongeluk op het object dat je gefotografeerd hebt kan je dit dus ongedaan maken met de gum.
Ga helemaal rondom het object dat je gefotografeerd hebt (met het oog icoon aan zie je door middel van een roze waas over je foto waar je wel en niet geweest bent.)

Heb je een foto met lastige hoekjes of randen? Door met twee vingers over het scherm te schuiven kan je inzoomen.
Hierdoor kan je nog gedetailleerder langs de randen werken. Links in de hoek zie je een doorzichtig rechthoek met daarin een blauw doorzichtig rechthoek daarmee kan je je foto verschuiven als je bent ingezoomd.

Als ik heel erg gedetailleerd werk, gebruik ik liever mijn iPad Pro met de Apple pencil omdat je dan net wat nauwkeuriger kan werken dan met je vinger. Dit werk natuurlijk ook met een andere tablet met stylus.  Als je klaar bent tik je op het oog icoontje om te zien wat het resultaat is. Als je tevreden bent druk je op het vinkje, ben je niet tevreden dan druk je op het kruisje links onder in de hoek en begin je opnieuw.

stap 6
opslaan en exporteren

Als je al deze stappen gevolgd hebt en je hebt het resultaat dat je wilde, klik je rechtsonder op exporteren. Er komt een pop-up scherm waar je uit verschillende opties kunt kiezen.
Opslaan daarmee wordt de foto opgeslagen met wijzigingen die je ongedaan kunt maken. Er wordt toestemming gevraagd om de foto te wijzigen. Een kopie opslaan, dan wordt de eerste foto ook gewoon behouden en dus je foto met de bewerkingen en je kunt de foto exporteren waarmee er een kopie wordt gemaakt met definitieve wijzigingen.

Ik kies meestal voor opslaan en sla de foto met wijzigingen op, deze komt dan vanzelf in je filmrol terecht en je ziet daar meteen de wijzigingen die je gedaan hebt.

Overige handige functies

Rechtsboven zie je ook nog een icoon van een vierkantje op zijn kant met een pijltje erboven. Als je iets ongedaan wilt maken wat je al hebt opgeslagen kan je het ongedaan maken door hierop te klikken. Daarnaast een icoontje met i, daar vindt je meer informatie over de foto die je bewerkt zoals de afmetingen en grootte.
Onder de drie stipjes boven elkaar vindt je een handleiding van Snapseed, instellingen en help en feedback.  Dus mocht je je verder willen verdiepen in de app en de mogelijkheden, kijk daar dan ook vooral.

Heb je nog vragen?

Ik hoop dat je nu aan de slag kunt met het bewerken van je foto’s en dat je een beeld hebt gekregen van hoe ik mijn foto’s bewerk om een mooie heldere achtergrond te krijgen.
Heb je na deze post nog vragen of is er iets niet helemaal duidelijk? Stel me dan gerust een vraag via mijn contactpagina en ik zal proberen een antwoord te geven.

Pin It on Pinterest